OSBO cup

Rhenen 1 met opgeheven hoofd uitgeschakeld in OSBO cup

 
Op 25 maart speelden we onze tweede wedstrijd in de OSBO cup. Waar we de vorige keer al een stevige tegenstander hadden in Ede, kwam nu ‘grote buurman’ Wageningen op bezoek. Dat had nog veel lastiger zou worden dan tegen Ede stond vast. We hadden nu gemiddeld zo’n 200 ratingpunten te overbruggen. 
De loting wees uit dat we zwart kregen aan de oneven borden. Dat betekende dat Jacob (bord 3) en Corstiaan (bord 1) met zwart speelden, en Jan (bord 2) en Ton (bord 4) met wit.
 
Jacob (1818) kreeg het al vrij snel lastig tegen Kees Stap (2020). De opening die hij vaak speelt kan goed uitpakken als wit wat passief speelt. Kees deed dat echter niet en ging voortvarend in de aanval. Toen Jacob zijn belangrijke g6-pion verloor, kon Kees de druk snel opvoeren en wist te winnen. 0-1 voor Wageningen.
 
Ton speelde op bord 4 met wit tegen Corniek le Poole. Ton kwam niet echt lekker uit de opening (verloor het loperpaar en kreeg een geïsoleerde pion). Corniek voerde de druk steeds verder op en, hoewel hij waarschijnlijk niet de meest kritieke variant koos, kwam Ton er niet meer aan te pas en moest helaas berusten in verlies. 0-2 voor Wageningen.
 
Ongeveer op dat moment was Corstiaans (1900) partij tegen Erwin Oorebeek (2153) afgelopen. Een voor beide bekende opening kwam op het bord waar Corstiaan probeerde op activiteit te spelen en een pion gaf. Meestal te riskant tegen een tegenstander van dit kaliber, maar het pakte goed uit. Door de betere positionering van zijn stukken en het missen van een zet door Erwin kwam Corstiaan een paard voor. Dit gaf hij niet meer uit handen en won zijn partij. 1-2 voor Wageningen. 
 
Jan (1818) was weer als laatste bezig, tegen Bert Torn (2097). Dezelfde opening als op bord 3 kwam op het bord. Jan ging even voortvarend te werk als Kees en voerde de druk flink op. Bert probeerde alles uit alle macht bij elkaar te houden en dat leek aardig te lukken toen veel stukken werden geruild en de stelling wat dicht werd geschoven. In een eindspel waar wat kansen werden gemist promoveerden ze beiden maar was Jans koning beter gepositioneerd. Hierdoor maakte hij de stunt compleet en werd het 2-2!
 
Dat betekende snelschaken. Dat werd echter niet zo spannend. De mannen van Wageningen stelden orde op zaken en wisten allemaal te winnen. Desondanks waren we erg tevreden met de 2-2 na langzame partijen, iets waar niemand vooraf serieus rekening mee had gehouden. 
 
Het was een leuk avontuur in de OSBO cup. We wensen Wageningen veel succes met het vervolg van het toernooi.