OSBO cup

Rhenen zorgt voor een stuntje in de beker!

 
Tijdens de eerste ronde van het nieuwe jaar, op maandag 8 januari, speelden Jan van Laar, Jacob, Ton en ik voor de OSBO Cup tegen ESV 1. 
Van tevoren werd een zware wedstrijd verwacht, omdat Ede behoorlijk wat sterke spelers op de lijst heeft staan. 
Jan wilde wel met zwart op bord 1, zelf zou ik op bord 2 gaan zitten, Ton op 3 en Jacob op 4. Slordig genoeg waren we (vooral ik) hierbij vergeten dat er voor bekerwedstrijden altijd om de kleur geloot wordt. Hierdoor hadden we opeens 50% kans dat ons plan in duigen zou vallen. Gelukkig bleek na loting dat de teamleider van ESV, Willem Slagter, de voor onze tactiek goede kleur had gekozen. 
 
De verschillen in rating waren aanzienlijk: Jan had een gat van 200 punten te overbruggen, Ton ruim 150 en Jacob bijna 100. Alleen Corstiaan was qua rating gelijkwaardig aan zijn tegenstander. 
 
Jan kreeg het Londen systeem tegen zich en kon dus niet al te aanvallend spelen, gezien de solide opstelling van wit. 
Corstiaan kwam prettig uit de opening maar had wel een stuk meer tijd verbruikt dan zijn tegenstander. 
Ton leek in de opening al wat tempi te verliezen, zodat het er al vrij snel niet al te best voor hem uitzag. 
Jacob speelde zijn vertrouwde opening en bouwde een voorsprong op de klok op.
 
Mijn tegenstander, Willem, speelde erg snel. Ik kwam na verloop van tijd een pion voor maar de weg naar winst was nog lang. Willem bleef veel tijd gebruiken om zijn voordeel vast te houden. Tijdens een moment van onoplettendheid leek Willem door een trucje af te wikkelen naar een remise-achtig eindspel. Gelukkig voor mij maakte Willem vervolgens niet altijd de beste keuze, waardoor ik 2 pionnen voorkwam. Na heel veel schaakjes te hebben gekregen wist ik met nog 1 minuut op de klok de winst naar me toe te trekken. 1-0 voor Rhenen.
 
Heel kort daarna was de partij tussen Jacob en Erik klaar. Jacob leek de gehele partij iets prettiger te staan, door zijn ruimtevoordeel. Daarnaast gebruikte hij minder tijd voor zijn zetten. Toen er veel zware stukken waren afgeruild leek de partij op remise af te stevenen. Erik dacht waarschijnlijk al aan het eindspel toen hij de zet Kf7 uit zijn vingers liet glippen. Jacob kon met lh5 het paard op g6 pennen. Doordat de aanvallers in de meerderheid waren won Jacob een stuk en ook de partij. Hierdoor kwamen we op 2-0!
 
Aan Jan en Ton de taak om een halfje te halen. Ton probeerde van alles, maar kwam zijn matige opening niet meer te boven. Hij verloor een stuk en de stelling werd er niet beter op. Tegenstander Ronald bleef ook wat voor op de klok, zodat Ton helaas na enige tijd de vlag moest strijken. 
 
Jan moest daarom, na een gelijkopgaande partij, remise maken tegen Sjoerd. Sjoerd stond iets prettiger, met het loperpaar en iets beter ontwikkelde stukken. Jan hield alles echter keurig bij elkaar en wist precies wat hij moest doen. Meestal valt Jan graag aan, maar vanavond stond hij verdedigend zijn mannetje! Toen Sjoerd een loper tegen een paard ruilde, ruilde Jan de torens, waarna er lopers van ongelijke kleur overbleven. Ondanks Sjoerds actievere koning en loper was er geen doorkomen aan en besloten ze tot remise. Een knap resultaat van Jan, wat dus ook de winst opleverde! 
 
We wonnen dus met 2,5-1,5. Een onverwachte, maar daarom des te fraaier resultaat tegen onze sympathieke tegenstanders. 
De volgende ronde zal vast niet makkelijker worden, maar deze horde hebben we knap genomen.