Externe Competitie

Rhenen 1 behaalt Knap resultaat tegen Bennekom 1

Op 13 september 2021 mochten we eindelijk weer extern spelen. We deden dit in en tegen Bennekom. Een erg sterk team, zeker als je bedenkt dat we in de tweede klasse spelen. Dit heeft veel, zo niet alles te maken met het feit dat er in de hoofdklasse en eerste klasse achttallen spelen en daaronder zestallen. 
 
Helaas hadden we meteen 2 invallers nodig, omdat Jan en Jacob verhinderd waren. Gerard en René werden bereid gevonden in te vallen. Bij Bennekom hadden ze ook een invaller, maar die haalde de gemiddelde rating omhoog naar 1863. Wij konden daar 1692 tegenover stellen, zodat een stunt nodig was om niet te verliezen. 
 
Al snel zag het er op borden 4 en 6 bij Gerard en Ton niet zo best uit. Ze werden teruggedrongen en Ton verloor redelijk snel een stuk door een sterke tussenzet van tegenstander Gary Dinsbach. Ton hoopte door het vele materiaal dat nog op het bord stond, de partij gecompliceerd te houden en nog een kansje te krijgen. 
 
René speelde tegen Chris van Oosterwijk zijn favoriete opening met wit en gaf een pion voor activiteit. Aanvankelijk leek dit veelbelovend, maar Chris wist de stelling te neutraliseren en stond toen een gezonde pion voor. Na afruil van veel stukken opende René de f-lijn en werd actief met zijn torens. Chris dacht een belangrijke pion te winnen maar had buiten René’s tactische wending gerekend. René bood kort daarna remise aan, wat werd aangenomen. 
 
Diederick, op bord 1, speelde tegen teamcaptain Teunis Bunt. Er werd veel geruild en nadat alle torens van het bord gingen leek remise het meest voor de hand liggende resultaat. Teunis dacht met zijn a-pion de remise binnen handbereik te hebben, maar Diedericks actieve koning zorgde ervoor dat er een pion gewonnen werd. Bunt keek opeens tegen een verloren stelling aan en gaf na enige tijd op. 0,5-1,5. 
 
Vervolgens verloor Ton omdat het gehoopte kansje niet meer kwam en werd de stand gelijk getrokken: 1,5-1,5. 
 
Cock en Corstiaan speelden tegen respectievelijk John Riksen en Ed de Beule, de mannen met een rating van afgerond 1980. Ze deden het allebei goed en hadden een keer remise aangeboden. Dit werd geweigerd, zodat ze het moesten laten zien in het eindspel. 
 
Gerard had zich behoorlijk teruggevochten tegen Harry Verhoef. Harry drukte niet erg door en Gerard probeerde op de damevleugel een mataanval te lanceren. Helaas kon Harry alles pareren en hield een gewonnen stelling over, zodat het 2,5-1,5 voor Bennekom werd. 
 
Corstiaan wist ondertussen door zetherhaling remise af te dwingen. Hij stond een pion achter, maar tegenstander Ed had nog maar 20 seconden. 
Deze remise zorgde er echter niet voor dat de partij van Cock ook in remise eindigde. John Riksen wilde erg graag winnen, zo leek het, zodat hij in gelijke stelling en met wederzijdse tijdnood doorspeelde. Cock vond doorspelen eigenlijk niet terecht. Riksen bleef maar proberen en na een aantal zetten gaf Cock een pion en vervolgens een stuk weg, zodat hij alsnog verloor. De eindstand derhalve: 4-2. 
 
Helemaal geen gek resultaat natuurlijk. De zwaarste tegenstander hebben we gehad, hopelijk volgen er de komende wedstrijden matchpunten.