Externe Competitie

vrijdagavond zet de kleine rhenense schaakclub mat

Op vrijdagavond spelen is niet gangbaar voor de meeste leden van onze club. Dit keer maakten we het mee, omdat dit de clubavond van Hoevelaken is. We speelden zonder Diederick en Cock, waar Gerard en René voor invielen. Hierdoor was onze gemiddelde rating lager dan die van Hoevelaken, dus het zou niet makkelijk worden, was de verwachting. 
 
Op bord 5 zetten René en zijn tegenstander in rap tempo een spannende stelling op het bord. René stond goed, zeker toen hij materiaal kon winnen. Echter, helaas had hij een moment van schaakblindheid waardoor hij pardoes mat werd gezet. Hij baalde erg en wij ook, omdat we nu 1-0 achter stonden, in plaats van voor. 
 
Niet lang hierna moest ook Gerard, op het tweede bord opgeven. Daan van Pel kwam met wit niet eens beter uit de opening, maar Gerard ging verkeerd in op een ruil, waardoor hij een stuk verloor. Hij probeerde het nog even maar Daan speelde het prima uit. 2-0
 
Jan, op bord 4, speelde tegen een jonge tegenstander die, naar het leek, uit was op remise. Jan werkte hier echter niet aan mee en kon met een slimme afruil de b-pion winnen, waardoor de a- en c-pion van zijn tegenstander erg zwak werden. Hij speelde het feilloos uit door met zijn verbonden vrijpionnen naar voren te lopen. Hierdoor kwamen we op 2-1. 
 
Corstiaan was op bord 1 gaan zitten en trof Martin Veldhuizen. Martin offerde een pion op de g-lijn met het idee over deze lijn te gaan domineren. Zo ver kwam het niet. Corstiaan zette zijn stukken op goede velden en Martin kon weinig meer doen. Een mooie overwinning op een 1900-speler. De stand hierdoor: 2-2. 
 
Ton speelde op bord 6 en had een voordeel en behoorlijk wat dreiging richting de koning van zijn tegenstander. Hij ging op zoek naar mat maar had een verdediging gemist waardoor hij een stuk verloor. Er was helaas niets meer aan te doen en even later moest hij opgeven: 3-2
 
Jacob was dus als langste bezig tegen Dirk Veldhuizen. Dirk had veel tijd nodig om de goede zetten te vinden in een lastige stelling. Beiden probeerden veel dreigingen te creëren, maar bij Dirk werden ze concreet. Hij won wat pionnen maar had weinig tijd. Jacob probeerde nog tegenspel te krijgen, maar Dirk speelde het goed uit, met constant rond de 3 minuten op zijn klok. 
 
Daardoor werd het 4-2 en zijn we nog steeds zonder overwinning dit seizoen. Hierbij kan wel de kanttekening geplaatst worden dat we veel sterke teams als tegenstander hebben gehad. 
 
De volgende keer is thuis tegen Ons Genoegen.