Externe Competitie

Rhenen 1 wint voor de tweede keer (op rij)

Op vrijdag 24 maart speelden we uit tegen PION 2 uit Groesbeek. Een stukje rijden, omdat Groesbeek praktisch tegen Duitsland aanligt. Door het mooie glooiende landschap en vele binnendoor wegen kwamen we mooi op tijd aan. 

Naast onze wedstrijd speelde het eerste team van PION ook, tegen ASV 1. Hierdoor hadden wij wellicht wat minder tegenstand. 

Geurt was op het 8e bord als eerste klaar, rond een uur of tien. Hij speelde tegen een jeugdige tegenstander met de zwarte stukken. Het ging lange tijd gelijk op, maar in de overgang van het midden- naar het eindspel kreeg Geurt wat kansjes. Zijn koning stond actiever en hij kon met zijn paard een pion snoepen. Daarna was het pleit snel beslecht omdat zijn tegenstander in zetdwang kwam. Daarom 0-1 voor Rhenen. 

Kort daarna besloot Ton op bord 7 tot remise. Hij kwam al snel erg goed te staan zodat we hoopten dat hij een makkelijk punt zou halen. Helaas verloor hij ergens zijn voorsprong en bleef er een remise-achtige stelling over. Stand: 0,5-1,5. 

Diederick speelde op bord 2 met zwart en speelde een gambiet. Het evenwicht werd niet echt verbroken, zodat Diederick een remise voorstelde. Zijn tegenstander, met de pion voorsprong, speelde na even nagedacht te hebben door. Hij had echter geen goed plan, waardoor Diederick opeens kansjes zag. Hij wandelde met zijn koning naar de damevleugel waar hij een pion won. Daarna ruilde hij slim op d4 zijn stukken, waardoor een gewonnen pionneneindspel overbleef. Zo blijkt maar weer dat het tegen Diederick vaak verstandig is om die remise gewoon aan te nemen ;-). Hierdoor was de stand 0,5-2,5

Cock, aan bord 3, had wat druk op de stelling van zijn tegenstander. Dit kwam ook omdat zwart niet altijd de meest kritieke zet speelde. Ze bleven allebei logische zetten doen, maar echt spannend werd het niet. Cock vond het wel welletjes, ook met het oog op de tussenstand, en bood remise aan. Dit werd aangenomen, zodat het 1-3 werd. 

Daarna duurde het even voordat er weer een uitslag te noteren viel. Ondanks de gunstige tussenstand was ik er nog niet zeker van dat we zouden winnen. Zelf stond ik gelijk, al leek het optisch beter te zijn voor mij. Jan had een stuk verloren, bij René ging het alle kanten op en bij Jacob leek het gelijk. 

René’s partij was een achtbaan met kansen over en weer. René’s tegenstander verbruikte veel tijd maar speelde wel degelijk. Dit veranderde toen hij in tijdnood kwam. René miste echter de zet g4, waarmee hij een paard zou hebben gewonnen. Toen hij daarna door een combinatie slechter kwam te staan bood hij remise aan. Normaal gesproken geen optie, maar zijn tegenstander had nog minder dan een minuut op de klok en geloofde niet dat dat genoeg zou zijn. Daarom 1,5-3,5

Kort daarna wist ik een mataanval op te zetten. Mijn tegenstander had nog een kwaliteit kunnen geven, maar toen hij dat niet deed en bijna al mijn stukken naar zijn koning gingen kon ik de winst binnenhalen. Hierdoor waren de matchpunten binnen en kwam de stand op 1,5-4,5

Bij Jacob waren veel stukken geruild. Hij had kansen met zijn dame, maar ook hier bleek dat deze eindspelen vaak lastig zijn. Jacobs tegenstander zette druk op Jacobs koning, zodat Jacob op eeuwig schaak inging en zo de remise binnenhaalde. 2-5. 

Vervolgens liet Jan, met een stuk achter, zijn tegenstander bewijzen dat hij het punt binnen kon halen. Toen Jan een vrijpion wist te creëren nam de spanning toe. Toen het stuk voorsprong verdween bleef er een gelijke stelling over. Jan bood remise aan, wat werd aangenomen. Een bijzondere ontsnapping. Jan omschreef het zelf mooi met de woorden: ‘een beloning voor het niet opgeven’. 

Na deze laatste partij stond een eindstand van 2,5-5,5 op het bord. Dezelfde score als de vorige wedstrijd tegen Koningswaal! We zijn wat laat op gang gekomen, maar wellicht kunnen we degradatie nog ontlopen. Door deze ruime overwinning zijn we in ieder geval concurrent ASV 4 gepasseerd. We hebben een half bordpunt meer. Qua wedstrijdpunten hebben we ook Koningswaal bijgehaald, maar zij hebben wel 3,5 bordpunt meer. 

De gezamenlijke laatste ronde in en tegen Ede belooft daarom een spannende te worden. Waarbij de verwachting is dat het om de bordpunten zal gaan (ASV, Koningswaal en Rhenen treffen allemaal sterke tegenstanders).