Externe Competitie

Spannende slotronde

Op vrijdag 14 april speelden we onze laatste wedstrijd tegen en in Ede. Het betrof een slotronde die met alle teams van de klasse gespeeld werd. Het werd een spannende laatste ronde, omdat er 3 teams streden om promotie en 3 tegen degradatie. Wij hoorden bij de laatste groep, Ede bij de eerste. 
 
Om zoveel mogelijk bordpunten te halen kozen we voor een tactische opstelling met René en Paul op bord 2 en 3. Ze deden het allebei goed en Paul zou de stelling die hij kreeg met wat meer ervaring tot winst voeren. Nu werd het helaas toch een 0. René deed het lange tijd goed tegen de solide Sjoerd Meijer, maar verloor op een gegeven moment de controle en ook de partij. 2-0 achter. 
 
Cock wist een mooi halfje te bereiken op bord 5 in zijn geliefde opening. Hij speelde erg degelijk en de witspeler leek remise ook prima te vinden. Ton speelde ook remise. Hij leek actief te staan, maar zag geen manier om een koningsaanval op te zetten zonder al te veel risico te nemen. Daardoor 3-1. 
 
Diederick zat op bord 6 dit keer, omdat we hoopten dat hij daar een punt zou scoren. Lang zag het er goed uit en Diederick stond een pion voor. Helaas kwam er een heel lastige stelling op het bord met dame+toren voor beiden. Opeens werd Diederick bijna mat gezet. Hij moest opeens het punt aan zijn tegenstander laten. 4-1. 
 
Jan speelde op bord 4 met wit en kwam al snel een pion achter. Meestal is dit omdat hij dan aanval krijgt, maar nu stond zwart erg goed. Jan kwam er niet meer aan te pas en moest lijdzaam toezien hoe hij verloor. 5-1.. 
 
Eén bordpunt is toch wel erg weinig dacht ik.. ASV, onze directe concurrent stond op een aantal borden behoorlijk goed, waardoor ik een beetje ging vrezen dat we alsnog zouden degraderen..
 
Zelf speelde ik tegen John Riksen op bord 1 een leuke partij. John leek me te overlopen na de opening, maar ik kreeg tegenkansen door een verre vrijpion. Na wederzijdse fouten blunderde ik laat in de partij een paard, en de partij weg. Erg balen. Hierdoor 6-1 en ESV had promotie zeker gesteld.
 
Omdat ASV nu klaar was en 1,5 bordpunt had gescoord hadden wij aan een remise van Jacob genoeg om in de 1e klasse te blijven. 
Ik twijfelde of ik Jacob moest lastig vallen met dit bericht, maar toen ik bij zijn bord ging kijken zag ik dat hij gewonnen stond. Hij speelde het bekwaam uit en zette zijn tegenstander zelfs mat! 6-2 verloren, maar het voelde bijna als een overwinning!
 
Mook en Ede, gefeliciteerd met de promotie. ASV en PION, succes volgend jaar in de 2e klasse. 
Daarnaast: Ede, bedankt voor het organiseren van de slotronde. Het was prima voor elkaar! 
 
Hopelijk tot volgend seizoen!