Externe Competitie

rhenen 2 houdt sterker geacht bennekom 2 in bedwang

op maandag 20 september 2021 trad Rhenen 2 na een gedwongen pauze van anderhalf jaar weer aan in de SOS-competitie. De Tegenstander in de eerste ronde was het team van Bennekom 2. Een op papier sterkere tegenstander, die echter met een man minder naar Rhenen was afgereisd. De wedstrijd eindigde uiteindelijk in een 3-3 gelijkspel. 

Jan Ashof (bord 6) hoefde helaas niet achter het bord plaats te nemen. Onze tegenstanders bleken niet in staat een volledig team op de been te brengen. Vreemd genoeg kozen zij er voor om het laatste bord leeg te laten! Een reglementair nul dus voor Bennekom. (1-0)

Voor Paul Akkermans (bord 3) stond de vuurdoop in de externe competitie op het programma. Hij speelde met zwart tegen ‘good-old’ Hans van de Weteringh. In een Hollandse opening ging het aanvankelijk redelijk gelijk op. Maar in het vroege middenspel moest Paul een kwaliteit geven om stand te kunnen houden. Loerend op een kans om de partij weer in (wankel) evenwicht te krijgen werd stevig doorgevochten. Hans gaf met een solide spel echter geen krimp, zodat uiteindelijk de vlag moest worden gestreken. (1-1)

Geurt van Veenendaal (bord 4) speelde met wit tegen Jaap van Donkelaar. Na een rustige opening ontwikkelde zich lange tijd een evenwichtige partij. Voor beide spelers ontstond weinig ruimte om een serieuze aanval op te zetten. Na een inschattingsfout van Geurt dreigde stukverlies en even later zelfs mat. Dat stuk werd inderdaad veloren, maar een pion gewonnen. Dat werd dus doorvechten geblazen. Geurst wist zijn stukken langzaam maar zeker goed te positioneren en na een minder sterke zet van zijn tegenstander kon de partij toch nog remise worden gehouden. (1.5-1.5)

René Hovestad en René Bakker kwamen na een rustige opening in een middenspel terecht dat door de Bennekommer (naar zijn oordeel) niet aanvallend genoeg werd gespeeld. Hierdoor kon onze René met enkele zetten zowel op de konings- als op de damevleugel druk zetten. Na het afruilen van de witte lopers verzuimde hij echter – na een eerste serieuze misser van zijn tegenstander – een stuk te winnen. Later in de partij werd ook kwaliteitswinst uit de weg gegaan. Hiermee was het witte foutencircus nog niet ten einde. In de slotfase lag verlies wel echt dichtbij. Met nog 40 minuten op de klok (en nog 1 minuut voor zwart!) wist de speler uit de Grebbestad door zetherhaling toch nog een remise af te dwingen. (2-2)

Teamleider Wim Schreurs (bord 5) speelde een scherpe partij tegen Gerard Bakker. Wim kwam niet helemaal lekker uit de opening en kwam enigszins gedrongen te staan. De heftige strijd in het centrum kostte veel tijd, hetgeen leidde tot een half uur achterstand op de klok. Uiteindelijk leek een zeer sterke loper van Gerard op e6 de strijd te gaan beslissen. Toch was die strijd nog niet helemaal gestreden. Met het zware geschut nog in de strijd zaten er nog een paar dreigingen in de stelling. Toen mat op de onderste rij door Gerard uit de stelling werd gehaald was het pleit in hogere zin wel beslecht. Niet veel later zorge de eerder genoemde loper in combinatie met een toren op f1 voor een Bennekoms punt. (2-3)

Gerard de Visser (bord 1) speelde een spannende pot tegen Teun Alting. Uit de opening kwam hij wat verdrukt te staan met zijn stukken. Wit stoomde gevaarlijk op, maar na een afruil en een lange rokade was de stelling in evenwicht. Gerard opende de tegenaanval op de koningstelling en wist daarbij een kwaliteit te winnen. Hiermee ging hij met een licht voordeel het eindspel in. Nadat de tegenstander een paardvork over het hoofd zag viel voor hem ook meteen het doek. Zo kon Rhenen 2 uiteindelijk nog een gelijkspel uit het vuur slepen. (3-3)