SOS Rhenen 1

bennekom te sterk voor rhenen

Op maandag 8 april speelden we uit tegen Bennekom. Lekker dichtbij en om 20 uur beginnen, dus geen haast. We moeten altijd opboksen tegen een ratingverschil. De gemiddelde rating lag dit keer bij elkaar in de buurt (zie Netstand), maar dat is een vertekend beeld. Onze bord 7 en 8 spelers hebben namelijk geen rating. Diederick had als enige een iets hogere rating dan zijn tegenstander.
 
Jacob speelde op bord 3 tegen Gary Dinsbach die goed en vlot reageerde op de voor veel mensen onbekende opening. Jacob kwam er eigenlijk nooit echt aan te pas en moest als eerste opgeven: 1-0. 
Vervolgens speelde René op bord 5 knap gelijk tegen Chris van Oosterwijk. Chris leek wat onder de indruk van René’s aanvullende keuzes en speelde het op safe. Na dameruil zat er niet zoveel muziek meer in de stelling en kwamen de heren remise overeen. 1,5-0-5. 
 
Nico, op bord 8, kwam slechter te staan maar kreeg compensatie door 2 verbonden vrijpionnen. Hij vond het mooie ld4, wat zijn loper in liet staan, maar niet geslagen mocht worden omdat Nico dan zou promoveren. Tegenstander Peter Veenendaal zette zijn loper weg en nu was le5 met dezelfde truc een mooi vervolg geweest. Dit zou tot een winnende stelling hebben geleid. Helaas bedacht Nico dit thuis pas en eindigde de partij in remise. 2-1. 
Jan speelde tegen Teunis Bunt aan bord 4. Ik herinner me een partij van enkele jaren geleden waar Jan er niet aan te pas kwam. Hij speelde het nu een stuk actiever en Teunis moest goed nadenken om de dreigingen te pareren. Dit lukte hem en toen Jan helaas een stuk blunderde was het meteen voorbij. 3-1. 
 
Diederick zat op bord 1 tegen Martijn Pauw, een speler wiens rating wat was gezakt, maar een geduchte tegenstander. Diederick koos vrij snel voor versimpelen van de stelling om het overzichtelijk te houden. Tot zijn en mijn verbazing won hij ‘zomaar’ een pion op h6. Martijn reageerde echter met zijn pionnen in het centrum en Diederick kon hier niet genoeg tegenover stellen. Helaas werd hij steeds verder teruggedrongen en moest uiteindelijk opgeven. 4-1. 
Corstiaan speelde op bord 2 tegen Martin Markering. Corstiaan kreeg snel een prettige stelling omdat Martin een tempo weggaf. Vanaf dat moment hield Corstiaan de druk erop en toen hij het loperpaar kreeg en verder weinig zwaktes kon hij het na een misser van Martin afmaken. 4-2. 
 
Ton stond al snel een stuk achter tegen Harry Verhoef, op bord 6. Hij herpakte zich echter en begon al zijn stukken naar voren te dirigeren. Harry wist hier niet zo goed raad mee en op een tactisch moment bood Ton remise aan. Dit werd geweigerd waarna Harry uiteindelijk de weg naar winst kon vinden. 5-2. 
Als laatste was Jasper nog bezig op bord 7, tegen Micheal Issa. Jasper gaf een stuk tegen 2 pionnen, om de koning van Micheal te kunnen bestoken. Hij pakte echter niet door zodat Issa de tijd kreeg te consolideren en zijn stuk voorsprong te laten gelden. Jasper kon hier niet zoveel meer tegen doen en moest de handdoek in de ring gooien. 6-2. 
 
6-2 is op basis van ratings niet eens zo’n slechte score. Uiteraard hadden we op meer gehoopt. Dat zal dan moeten gebeuren in de laatste wedstrijd, volgende maand tegen het Dikke Torentje. Deze wedstrijd willen we winnen, omdat we dan niet zonder overwinning dit teleurstellende seizoen afsluiten. Het is verder een wedstrijd om des keizers baard, omdat beiden teams al gedegradeerd zijn. 

Hoevelaken te sterk voor rhenen en degradatie blijkt een feit.

 
Afgelopen maandag, 11 maart, speelden we thuis tegen Hoevelaken. Na ons ietwat onfortuinlijke verlies tegen Leusden een maand geleden, moesten we deze wedstrijd winnen om nog een theoretische kans op handhaving te hebben. Dat het niet makkelijk zou worden was duidelijk, want Hoevelaken heeft inmiddels 4 1900-spelers. Jan was helaas verhinderd, maar Paul wilde invallen.
 
Aan het einde van de avond stond een dragelijke 3,5-4,5 op het scorebord. Dichtbij, maar niet genoeg. Helaas verloren René, Jacob en Paul. Geen schande, gelet op de ratingverschillen. Diederick, Arend en Corstiaan speelden remises. Cock en Ton wisten te winnen. Vooral de overwinning van Cock was opmerkelijk, gezien het feit dat dat al lang geleden is en het er lang naar uitzag dat remise het hoogst haalbare was. 
 
Door dit verlies zijn we gedegradeerd. Wel kunnen we het seizoen nog iets draaglijker maken door tegen de mede degradant te winnen. Voordat we hen treffen spelen we echter nog tegen Bennekom komende maand.