SOS Rhenen 1

Laren een maatje te groot voor Rhenen

Op vrijdag 10 november speelden we in en tegen Laren. Een verre uitwedstrijd tegen een team dat (voor zover we weten) voor het eerst tegenstander van Rhenen is. We moesten Diederick en Reynier missen, voor hen speelden Cock en Jasper. 
 
Laren verschilt duidelijk in sterkte tussen uit- en thuiswedstrijden. Helaas zijn ze thuis vaak sterker. Op hun eerste vier borden zat vanavond gemiddeld 2000.. 
 
Gert was als eerste klaar aan het achtste bord. Hij had gemist dat de dame van zijn tegenstander een verdedigde pion kon slaan en vervolgens Gerts dame. Hier bleef het niet bij, want Gerts stelling stortte in, zodat we vrij snel met 1-0 achter stonden.
 
Cock speelde als altijd stabiel, dit keer aan het vijfde bord. Hij had een minuscuul voordeeltje en probeerde het een tijdje, maar toen de torens werden geruild werd de vrede getekend: 1,5-0,5 voor Laren. 
 
Jasper viel (voor het eerst) in op het zevende bord en deed dat zeer verdienstelijk! Tegen een Engelssprekende dame kwam hij na een tijdje een stuk voor en speelde dit goed uit. Hierdoor werd het 1,5-1,5. 
 
René kwam op bord drie goed uit de opening tegen zijn tegenstander met 1900+. Dit was op zich al een prestatie, maar René bleef lang prettig staan. Een spannende race tussen dame-/koningsvleugel ontstond. Helaas was René wat langzamer met zijn aanval, zodat zijn tegenstander hem mat kon zetten. Stand: 2,5-1,5 voor Laren.
 
Jacob speelde met zwart op bord 4 tegen een tegenstander met bijna 2000. Dit verschil was echter in deze partij niet te merken. Sterker nog, Jacob stond wat prettiger. Dit was voor Jacobs tegenstander reden om, na afruil van veel stukken, remise aan te bieden. Jacob nam dit aan. Een mooi resultaat! De stand hierdoor 3-2.
 
Corstiaan speelde op bord twee tegen de oudste en sterkste speler van het team. Hij won een pionnetje, maar hierdoor kwam zijn dame wat op de tocht. Corstiaan gaf een stuk voor twee pionnen en wist vervolgens met actief tegenspel wat dreigingen te creëren. Een goed getimed remiseaanbod werd tot mijn verbazing aangenomen, waardoor we op 3,5-2,5 kwamen. 
 
Jan zat op bord 1 en kreeg een Siciliaan tegen zich. Hij bediende zich van een positioneel systeem, waardoor een wat langzame partij ontstond. Jans tegenstander manoeuvreerde geduldig en kwam wat beter te staan. Toen Jan de fout inging door in een penning te belanden ging het snel, waardoor Laren met 4,5-2,5 voorkwam.
 
Als laatste speelde Ton tegen de jongste speler van Laren. Het ging lang gelijk op. Ton bood op een gegeven moment remise aan, maar dit werd geweigerd. Ik schatte in dat remise het hoogst haalbare was voor Ton, maar hij zag op een gegeven moment kansen. Dit liep echter niet goed af: zijn tegenstander dreigde promotie, waardoor Ton opgaf. 
 
Hierdoor verloren we met 5,5-2,5. Geen schande tegen deze tegenstanders! Dit betekent wel dat we puntloos onderaan staan en er de komende wedstrijden punten gehaald moeten gaan worden.  Daar kunnen we op 4 december, thuis tegen BSG 2 mee proberen te beginnen.