SGS - Viertallencompetitie

schikgodinnen zijn viertal niet goed gezind

Op maandag 27 november 2023 ontving Rhenen 1 de schakers van Moira Domtoren 1 uit Utrecht, die in de eerste ronde gelijk hadden gespeeld. Na een goede start leek een positief resultaat voor de schakers uit de Grebbestad haalbaar, maar uiteindelijk bleken de schikgodinnen* Rhenen niet gunstig gezind. De weegschaal sloeg op cruciale momenten de verkeerde kant uit. De Utrechters konden met een geflatteerde 0,5 – 3,5 overwinning de busreis terug naar huis aanvaarden.

Zeer ongebruikelijk was Wim Schreurs (bord 2) deze keer het eerste klaar. Lange tijd zag het er naar uit, dat tegenstander Maarten Metz een eenvoudige avond zou hebben. Zeker nadat Wim pardoes zijn centrumpion d5 in de aanbieding deed. Wit rook bloed, maar speelde het te voorzichtig. Uiteindelijk wist zwart een kwaliteit (Toren tegen Loper) te winnen, waardoor zijn stelling er weer wat zonniger uit zag. Zelfs leek winst nog even binnen bereik. Maar helaas was de zwarte Koning nodig om twee verbonden witte vrijpionnen in toom te houden. Wims Toren moest op zijn beurt voorkomen dat de witte monarch de f-lijn kon oversteken om zo op pionnenroof uit te gaan. Omdat ook wit geen mogelijkheden had was remise een logisch resultaat (0,5 – 0,5).

Karel Troostheide (bord 4) wist met de witte stukken een prima stelling op het bord te toveren. Tegenstander Frans Jacobs moest vanaf de 10e zet 20 zetten lang een onbedreigd wit Rhenens Paard op e5 tolereren. Met ook nog een kwaliteit voor, had dat volgens onze voorzitter natuurlijk tot winst moeten leiden. Helaas moest wit nog eens 20 zetten later het hoofd in de schoot leggen. De witte Toren moest het in het eindspel afleggen tegen de zwarte Dame, waardoor de partij niet meer was te redden (0,5 – 1,5).

Omdat Jan Ashof was verhinderd nam Jasper van den Brink deze keer de honneurs waar. Aan het eerste bord speelde hij met zwart tegen Michael van der Linden. Na een c4-opening ging de strijd na een vroege rokade en afruil van de witte pion op d4 lange tijd gelijk op. Jasper kreeg een op het oog zeer sterk uitziende aanval langs de open g-lijn, maar deze werd vakkundig onschadelijk gemaakt. Nadat de zware stukken van het bord waren leek de positie van wit  toch beter te zijn ontwikkeld. Toen vervolgens ook de tijd nog ging meespelen, deden een paar kleine foutjes Jasper uiteindelijk de das om (0,5 – 2,5).

De partij van Geurt van Veenendaal (bord 2) tegen Paul Meijer verliep niet zoals wit zich had voorgenomen. Evenals in de vorige ronde in de Bommelerwaard bleek zwart ook ditmaal niet op de hoogte van de finesse in de Bird-opening (f2 – f4).  Uit de thuisanalyse bleek dat Geurt al na 4 zetten een beslissende voorsprong had kunnen nemen door de zwarte pion op g7 en de toren op h8 te slaan met de loper op b2.  Op enig moment moest zelf de kwaliteit worden gegeven. Geurt wist zich echter terug te knokken in de partij en een op het oog beslissend voordeel te bereiken.  Helaas werd verzuimd om e5-e6 te spelen. Toen vervolgens de Dame verloren ging (tegen Toren) was de stelling nauwelijks nog te redden. Na enig gedoe in de laatste fase was de concentratie wel weg en ging de partij alsnog verloren. Een frustrerend resultaat (0,5 – 3,5).

* Moira is het van oorsprong Griekse begrip voor lotsbestemming. Het is oorspronkelijk de schikgodin die in drie deelvormen voorkomt. De attributen waarmee de godin wordt afgebeeld zijn een wiel en een weegschaal. In de oudste mythologie wordt Moira ook gegeven als een bijnaam voor de godin Aphrodite